De 28 landen van de Europese Unie zijn het maandag niet eens geworden over een plan om de noodlijdende landbouwsector te helpen. Het extra ingelaste overleg in Brussel is maandag afgesloten zonder akkoord.
Volgende week komen de bewindslieden weer bij elkaar, in Luxemburg, om tot een oplossing te komen. Op tafel lag een voorstel van de Europese Commissie, die met een set van maatregelen ter waarde van 500 miljoen euro de boeren tegemoet wilde komen. Maar de verdeeldheid in Europa is te groot. De commissie moet de komende dagen meer details uitwerken.
Vooral voor zuivelsector
Het leeuwendeel van de half miljard is bestemd voor de zuivelsector en moet vooral naar de hardst getroffen lidstaten en landbouwers gaan, stelde Brussel. Er moet zo veel mogelijk rekening worden gehouden met de specifieke situatie in elke lidstaat. Het geld moet gaan naar de lidstaten die dan zelf maatregelen kunnen nemen, bijvoorbeeld om een deel van de subsidies aan boeren eerder uit te betalen.
Alle landen zijn doordrongen van de noodzaak om steun te bieden, benadrukte vicevoorzitter Jyrki Katainen van de Europese Commissie na afloop van het overleg. Maar over details is er nog geen akkoord, stelde hij.
Staatssecretaris Sharon Dijksme (Economische Zaken) had het over een ,,goed basispakket”, maar vulde direct aan ,,dat er nog veel dingen duidelijker moeten worden dan nu”. Zij doelde onder meer dat duidelijk moet worden wie wat precies krijgt en waarom. Daarover verwacht Dijksma nog strijd met haar collega’s. ,,Opdat ook wij ons faire deel krijgen.”
Nederland tegen marktinterventie
Dijksma kon ook niet vooruit lopen op hoeveel geld er voor getroffen Nederlandse boeren komt of waaraan zij het precies wil gaan uitgeven. Zij benadrukte dat Nederland wil dat er ook maatregelen komen om de varkensvleessector te helpen en niet alleen de melksector. ,,We zijn er nog niet, maar we zijn goed opgeschoten'', vatte zij de vergadering samen. Nederland blijft tegen marktinterventie, bijvoorbeeld door het instellen van een minimumprijs voor melk of vlees in Europa.
De prijzen voor melk, vlees en fruit zijn fors gedaald onder meer door de Russische ban op Europese landbouwproducten en een flink afgenomen vraag. Boeren protesteerden maandag in Brussel en eisten steun
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl